Ta sig runt


Det är inte tillåtet att köra bil i Vietnam, förutsatt att du inte skaffat dig ett vietnamesiskt körkort det vill säga. Därför är det bra att ha kolla på vilka kommunikationsmedel som finns till buds.

Skall man röra sig till fots rekommenderas vägen framför trottoaren på grund av diverse efterhängsna försäljare. Cyklar finns att hyra billigt, men det gäller att vara aktsam i trafiken. Cykeltaxi, cyklo, är en möjlighet för att slippa trampa själv men priset är ungefär det samma för motorcykeltaxi, d.v.s. 10 000 - 15 000 dong. Och det är såväl smidigare som bekvämare med motorcykel.

Hyrmoped eller vespa är ytterligare ett alternativ, som kostar 60 000 - 80 000 per dag. Det rekommenderas dock att man är åtminstone hyfsat bekant med trafikkulturen, som kan verka kaotisk för den oinsatte.

Sedan finns givetvis vanlig taxi och grundtaxan är ungefär 15 000 dong och sedan runt 1 krona per 200 meter. Ett system med stadsbussar är under utbyggnad och det tillkommer ständigt rutter. Det kan dock vara svårt att hitta rätt för den ovane. Långfärdsbussarna är däremot enkla och billiga att boka.

Därtill finns tåg men de går väldigt långsamt och sätena är inte särskilt ergonomiska. Inrikesflyg kan också vara den bästa lösningen då en biljett bara kostar några hundra kronor.
.
Copyright © 2008 - 2018 Vietnam.nu Alla rättigheter förbehålles.