Mat och dryck


Rätterna i det vietnamesiska köket varierar stort, vilket har både geografiska och kulturella förklaringar. Fisk är vanligt vid kusterna och kött i inlandet. I norra Vietnam äts och serveras traditionella vietnamesiska rätter, som Ph?, en nudelsoppa, och hundkött. Kännetecknande för centrala Vietnam är den mera kryddstarka maten. Södra Vietnam har influerats utifrån eftersom koloniala makter, som fransmännen, regerat där under längre perioder.

Gemene man i Vietnam gillar kött och det finns en uppfattning om att man är fattig om ens föda kommer från växtriket. Samtidigt har buddhismen förmått många att välja en vegetarisk kosthållning.

För en trerättersmiddag debiteras i runda slängar 100 kronor, men priset är naturligtvis högre vid turiststinna ställen. Vid sidan av hundkött finns över 500 traditionella rätter. Torkade nudlar, vårrullar och delikatessen stekta grodor med chili och citron är några exempel. Däremot skall man vara på sin vakt med skaldjur, då det på sina håll finns väldigt höga halter dioxin i vattnet.

Angående vatten så är en tumregel att aldrig dricka annat än buteljerat vatten. Begär heller aldrig is i drickat. Den inhemska ölen är det däremot inget fel på, tvärtom.
.
Copyright © 2008 - 2018 Vietnam.nu Alla rättigheter förbehålles.