Halong Bay


Halong Bay, Halongbukten på svenska eller översatt från vietnamesiska: "den nedstigande drakens bukt", är en hisnande syn. Ur det turkosfärgade vattnet reser sig tusentals tvärbranta klippöar av sandsten. Klippväggarna är kala men på toppen av öarna är vegetationen frodig, vilket förstärker det mystiska intrycket av platsen.

En del av öarna är också ihåliga och rymmer massiva system av grottgångar. Huang Dau Go är den största grottan i Halongbukten. Man har låtit namnge över 900 av öarna och de har ofta tilldelats namn utifrån sin form. Kämpande Tuppen, Taket och Elefanten är några exempel.

Det bästa sättet att ta sig fram på här är rimligtvis med båt och den visuella upplevelsen är enastående. Invånarna vid vissa öar har byggt flytande fiskebyar och fiskar de 200 fisk- och 450 molluskarter som lever i vattnet, som för övrigt är relativt grunt.

Bukten har genom åren varit skådeplats för många sjöslag. Vietnameserna har utnyttjat sin kännedom om ölabyrinten till sin fördel och besegrat såväl mongolerna som kineserna. Sedan Vietnamkriget ligger en hel del amerikanska sjöminor fortfarande kvar och hotar.

Sedan 1994 finns Halongbukten med på UNESCO:s världsarvslista och är naturligtvis en av Vietnams mest välbesökta platser.
.
Copyright © 2008 - 2018 Vietnam.nu Alla rättigheter förbehålles.