Dien Bien Phu


Staden Dien Bien Phu är vid första ögonkastet blott en liten by i nordvästra Vietnam, nära gränsen till Laos. Men ur krigshistorisk synpunkt har byn en stor plats i världshistorien. Staden är huvudstad i provinsen Dien Bien och har omkring 50 000 invånare.

Det som gör staden så känd är det slag mellan fransmännen och befrielserörelsen Viet Minh, som varade mellan 13 mars och 7 maj 1954. Under 57 dagar belägrade Viet Minh det då franskkontrollerade Dien Bien Phu innan man besegrade fransmännen och intog staden.

Det hör även till saken att alla betraktade staden som fullständigt ointaglig, alla utom vietnameserna. Slaget vid Dien Bien Phu blev avgörande för kriget och innebar att det franska kolonialväldet upphörde i landet.

Till grund för Viet Minhs krigslycka låg deras taktik att isolera de franska styrkorna. Man förstörde flygfältet som försåg trupperna med nödvändigheter och man tog merparten av de förnödenheter som fälldes ner med fallskärm. Vidare kunde de skadade inte föras bort för vård och möjligheten till vård på garnisonen var bristfällig. Även om Viet Minh också led stora förluster så fick fransmännen ge sig till slut.

På platsen finns ett militärmuseum, där man bl.a. rekonstruerat slaget på Vietnams kändaste slagfält. De besökande kan även betrakta det franska bunkersystemet Eliane.
.
Copyright © 2008 - 2018 Vietnam.nu Alla rättigheter förbehålles.