Da Lat


Da Lat är huvudstad i provinsen Lam Dong och har knappa 200 000 invånare. Med anledning av det i området jämförelsevis svala vädret kallas Da Lat ibland för "den eviga vårens stad". Orsaken är att staden ligger på nästan en och en halv kilometers höjd.

Men i ett land med tropiskt klimat så är en svalare oas något många föredrar. Turister brukar stanna till här på vägen till eller från Ho Chi Minh City eller Nha Trang. Det är för övrigt många vietnameser som åker hit och semestrar.

De européer som vistats i landet har ofta bosatt sig här. Fransmännen gillade stället och soldaterna i Viet Cong kom till Da Lat för att vila upp sig mellan striderna. I kriget kom staden relativt smärtfritt undan. År 1975 tog Nordvietnam över staden.

Xuan Huong-sjön är Da Lats centrala punkt och här finns planterade trädgårdar som är en riktig fröjd för ögat. Sjön är döpt efter en kvinnlig poet som tog bladet från munnen och kritiserade regimen. Gatorna är många till antalet, men smala och ringlande. I Da Lat finns flera skolor och universitet, bl.a. Dalat Universitet som har över 1 200 studenter.
.
Copyright © 2008 - 2018 Vietnam.nu Alla rättigheter förbehålles.