Hue


Hue, som ligger i Vietnams centrala delar på strandbankarna vid Parfymfloden, är provinsen Thua Thien-Hues huvudstad. Staden har totalt över 300 000 invånare, varav de flesta är bosatta på själva centralorten. Klimatet i Hue kan bäst beskrivas som varmt och fuktigt.

Hue var tidigare landets huvudstad och hyser flertalet ståtliga monument. Bland dessa kan nämnas citadellet Imperial Citadell som ligger norr om floden, i området som utgör centrum för Hues historia. Här ligger även de flesta övriga monument, pagoder, tempel, museum, vallgravar, paviljonger o.s.v. De är sedan år 1993 skyddade genom att vara noterade på UNESCO:s världsarvslista. Inträdet till Imperial Citadell kostar 55 000 dong och det är öppet under dagtid fram till 17.00.

En annan känd sevärdhet är Tomb of Emperors som ligger i stadens södra del, längs med floden. Som namnet säger finns här gravar från forna härskare. Nära stadens centrum, också längs med floden, finns ytterligare en känd byggnad, nämligen Thien Mu pagoden. Det är stadens största pagod och denna har även utsetts till symbol för staden.

Det kan kännas obetydligt i en stad med så många forntida monument, men här finns även två skolbyggnader, Quoc Hoc High School och Hai Ba Trung High School från franska kolonialtiden.

Kolla även in Hue Museum of Royal Fine Arts på Le Truc gatan.
.
Copyright © 2008 - 2018 Vietnam.nu Alla rättigheter förbehålles.