Äta och dricka

Äta och dricka

Det vietnamesiska köket är fullt av färger, smaker och dofter och inte minst intressanta råvaror. Faktum är att det konkurrerar lätt med det thailändska köket och det kinesiska. Du kanske redan har ätit vietnamesiskt på någon restaurang här hemma i Sverige, men ingenting går upp mot en äkta vietnamesisk restaurang på plats i landet.

Visste du att vietnamesisk mat räknas som ett av de nyttigaste köken i världen och även i Asien? Du kan med andra ord vältra dig i godsaker med gott samvete. Mycket av det vietnamesiska köket har fått sina influenser från Kina av förklarliga skäl men även vi i väst har numera inspirerat vietnameserna. Eftersom Vietnam en gång var en fransk koloni ser du mycket franska inslag, inte minst i bröd.

De karakteristiska dragen i vietnamesisk mat

Det vietnamesiska köket har många inslag men de alla vanligaste är:

  • Chilifrukter
  • Lime
  • Fisksås
  • Glas- och risnudlar

Det förekommer även en rad fisk- och köttvarianter som kyckling, fläsk och torsk tillsammans med citrongräs, kokosflingor och vårlök. Maten är ofta krispig, kryddstark och söt. Maten i norra delen av landet och södra varierar en del, faktum är att de södra delarna tenderar att laga ännu starkare mat än i norr.

Några goda rätter att frossa i

Det finns tusentals maträtter att nämna men här kommer ett axplock av vad du har att vänta dig. Vi kan redan säga att vårrullarna är populära och finns i otaliga varianter.

  • Vietnamesiska vårrullar eller Goi cuon – Rispapper fyllt med krispiga grönsaker är både gott och enkelt och hör till en av de vanligaste rätterna i Vietnam. Serveras med läcker jordnötssås. De olika vårrullarna kan kombineras och även innehålla kött eller fisk och kan då heta något annat.
  • Banh xeo – Pannkakor finns inte bara i Sverige. Även i Vietnam skördar de succé dock med lite annan fyllning och andra ingredienser än hemma. De liknas mer vid en omelett än pannkakor och fylls med grönsaker.
  • Nom hoa chuoi – Du som gillar sallader har hittat rätt. Skalade bananblommor ligger underst och över fyller man på med god och krispig sallad, morötter, frukt och kyckling. Toppas med god sås.

Drycker

I Vietnam gillar man söta drycker och det är vanligt att man även sötar beskare drycker ordentligt som kaffe. Vietnamesiskt iskaffe är riktigt gott och svalkande men också väldigt sött eftersom man använder kondenserad mjölk som sötningsmedel.

Restaurangkultur

De flesta vietnameser tycker om att äta hemma i lugn och ro med familjen mer än att gå ut. Det är också vanligt att beställa lunch- eller middagsboxar och ta med hem för att äta med vänner. I de större städerna brukar dock allt fler ungdomar gå ut och äta precis som här. Ofta går man ut och äter när man firar något, såsom sin första lön eller en födelsedag.

vietnam restaurang 1024x682 - Äta och dricka
Liten restaurang på gatan- ett inte så ovanligt inslag i Vietnam.

Middagstider

I Vietnam äter man frukost, lunch och middag vid ungefär samma tider som i Sverige. Middagen serveras runt 18-19 på vardagarna. Lunchen vid ca 12-13.

Prisnivåer när du äter ute

Att äta ute i Vietnam är billigt, minst sagt! Du får rejäl valuta för pengarna och kommer garanterat äta dig mätt. På en billig restaurang kommer du undan med drygt 15-17 kronor per person medan  på en dyrare variant betalar du ca 120 kronor för två personer.

Tänk på att man lämnar dricks i Vietnam och att det är upp till dig vad du vill lämna. Ge ungefär 5-10 % om du är nöjd.