Hoi Chi Minh

Hoi Chi Minh

Före detta Saigon har numera bytt namn till Ho Chi Minh. Här lever idag ca 7 miljoner människor. Ho Chi Minh är en underbar stad med anrik historia, härliga dofter och en del vackra kolonialbyggnader från det att staden var i franska händer. Mycket i det gamla Saigon andas fortfarande krigsminnet från Vietnamkriget men det moderna och den tuffande ekonomin har tagit upp allt mer mark. Här finns massor av sevärdheter att upptäcka.

Att göra i Ho Chi Minh

Du går aldrig uttråkad i Vietnams största stad. Här finns toppmoderna hotell, fantastiska restauranger med egna nischer, mysiga hak som mixar ätbara saker med upplevelser, museer av olika slag, historiska landmärken, tragiska minnen och underbar natur inpå knuten.

Upptäck det franska i det vietnamesiska

Ho Chi Minh hade en gång starkt franskt inflytande eftersom det brukade tillhöra det franska Indochina. Det franska inflytandet har dröjt sig kvar och är en del av charmen här. Några tips är att gå till det franskritade postkontoret som ligger mittemot Notre-Dame kyrkan. Kontoret har ritats av ingen mindre än Gustave Eiffel – mannen som låg bakom Eiffeltornet i Paris.

När vi ändå pratar om Notre Dame bör du naturligtvis ta en lov till kyrkan som liknar sin storebror i Paris och som också är ritad av fransmännen. Kyrkan ligger i Downtown och är en av stadens mest kända byggnader.

saigon ho chi minh city postkontoret 1024x682 - Hoi Chi Minh
Postkontoret

Gå på vietnamesisk opera

Visste du att opera är stort i det gamla Saigon? Jodå, i operahuset kan du njuta av musikens toner på hög nivå. Byggnaden är oerhört vacker och priset för en operabiljett är mer än överkomligt.

Vi minns Vietnamkriget – krigstunnlar och Krigsminnesmuséet

Bege dig till de hemska krigstunnlarna Chi Chi-tunnlarna som ligger i utkanten av staden. Dessa hade en viktig roll under kriget och utgjorde FNLs baser under den avgörande Tet offensiven. I tunnlarna fanns otroliga gömställen som utgjorde logi, sjukstugor, matsalar och vapengömmor. Observera att detta inte är någonting för klaustrofobiska själar, men det blir ett minne för livet!

Fortsätt gå i krigets fotspår och gå till Krigsminnesmuséet som förmodligen räknas som stadens viktigaste sevärdhet. Allt som får oss att minnas Vietnamkrigets fasor finns här – bilder, stridsvagnar, helikoptrar och allt annat.

Ta dig hit och ta dig runt

Med flygbolag som Quatar Airways och Air France tar du dig ganska snabbt till Ho Chi Minh. Byt till exempel i Paris med Air France eller i Doha med Quatar Airways. I andra fall finns det flera andra flygbolag som åker till Vietnam och Ho Chi Minh, men med fler än ett stopp.

I Ho Chi Minh tar du dig fram med moped, cykeltaxi, fötterna, cyklar eller bussar. De flesta väljer att hyra en scooter från något av hotellen. Det är ett billigt och enkelt färdsätt. I skrivande stund håller man på med planering av bygge av tunnelbana i staden men det har blivit lite försenat av olika omständigheter. Från flygplatsen kan du boka flygtransfer på Flygtransfer.nu.

Shopping

I Ho Chi Minh finns det gott om shoppingmöjligheter, både på lokal och internationell nivå. Hantverket är av hög klass, både vad gäller smycken, kläder, accessoarer, god mat, med mera. Gå på basarer och marknader, titta in på de stora kedjorna eller nöj dig med lite provsmakning i saluhallarna. Några shoppingtips:

  • Ben Than Market
  • Seafood Street
  • Vincom Center

Om du gillar mat mer än något annat kan du följa med på pubrunda eller en street food tur för att testa smaklökarna. Det finns många vietnamesiska delikatesser att ta del av och köpa med hem. Fisk och skaldjur är särskilt stort men tänk på att gå till bra restauranger och att bakteriefloran inte är densamma som hemma i Europa.