Dalat

Dalat

Du som älskar att vandra bör definitivt resa till Dalat. Staden ligger 400 km från den vietnamesiska kusten och är en underbar mix av Asien och Europa. Man vågar påstå att det finns något andligt över Dalat samtidigt som ett  besök i staden bäddar för många aktiviteter och äventyr. De 200 000 invånare som bor i Dalat är stolta över sina vackra byggnader som trots Vietnamkriget inte bombades sönder.

Mycket av Dalat påminner om det franska Indokina – samt de franska Alperna i vårskrud. Nästan all arkitektur är gjord i fransk anda med den omgivande naturen som trots att den är grön och  tropisk ändå påminner mycket om den europeiska våren. Klimatet skiljer sig en del från övriga Vietnam. Detta kan vara bra att ha koll på eftersom väderväxlingar förekommer ofta och din utflykt som du först trodde skulle ske under strålande sol, helt plötsligt förvandlas till ett regnäventyr.

Smekmånadens stad

Många namn på platser i Dalat går i kärlekens namn. Det beror på att den vackra staden har blivit destination för nygifta par. Om du och din käraste vill prova på ett annorlunda resmål och uppleva både romantik och äventyr bör ni definitivt resa hit.

Upplevelser i och utanför Dalat

Det finns mycket att se och göra både i och utanför Dalat. Många är dock överens om att särskilt omgivningarna utanför Dalat bara måste upplevas. För att komma ut i de kringliggande bergsmiljöerna kan du hyra en vespa och åka runt, stanna till där det behagar och vandra. Det går även att gå till fots ut genom stadens gränser och se var du hamnar.

Vattenfallet vid Elephant Falls

Vackert, romantiskt och andligt på samma gång – Elephant Falls är ett gudomligt fint vattenfall mitt i grönskan utanför Dalat. Miljön runt omkring är minst sagt sagolik och bäddar för långa vandringsturer och picknick-stopp.

Besök den siste kejsarens sommarpalats

Vietnams siste kejsare Bao Dai älskade Dalat. Det intressanta med denne kejsare var att han endast var 12 år gammal när han blev kejsare. Han lät upprätta ett sommarpalats här som nu är öppet för besök för allmänheten. Palatset stor klart 1933.

Kika på templet Linh Phuoc Pagoda

En av de mest praktfulla och detaljrika templen i Vietnam är Linh Phuoc Pagoda. Den färgstarka fasaden är lika praktfull som interiören. De många väggmålningarna vittnar om Buddhas liv. Glöm inte att gå upp i det 37 meter höga klocktornet.

Köp silkesprodukter i Dalat

Det ligger flera sidenfabriker i och utanför Dalat. Du kan även hitta en del produkter tillverkade av silke såsom slipsar och sjalar. Tänk på att priserna är oerhört låga jämfört med hemma så passa på!

Linh Phuoc Pagoda - Dalat
Linh Phuoc Pagoda

Ta sig hit och runt

Dalat har en flygplats – DLI-Lien Khuong. Den ligger ca 20 km från centrum. Du kan även ta tåget till Dalat från andra vietnamesiska städer, samt någon av de billiga bussarna. Runt i och utanför staden tar du dig bäst med vespa eller till fots. Ska du till en närliggande by går det bra att ta taxi – ett billigt och relativt bekvämt alternativ. Att köra bil själv i bergen i Vietnam är inte att rekommendera.