Resa runt i Vietnam

Resa runt i Vietnam

Om du åker till Vietnam bör du se så mycket av landet som möjligt. Det är ett avlångt land med olika klimat i norr och söder, samt olika sevärdheter och städer som är värda att upptäcka. De flesta invånare och turister tar sig runt på moped eller vespa, men vi ska även presentera andra sätt.

Om du är nybörjare på Vietnam och aldrig tidigare varit där kan det vara klurigt att veta vilka transportsätt som är bäst, billigast och säkrast. Buss, moped och tåg fungerar bra men det finns vissa saker du bör tänka på.

buss dalat - Resa runt i Vietnam
Bussterminalen för långfärdsbussar i Dalat.

Med tåg genom Vietnam

Naturen i Vietnam är gudomlig. Genom att ta dig fram med de relativt långsamma tågen så får du se skogarna, bergen och människorna susa förbi. Ett tips är att ta tåget mellan Hanoi och staden Ho Chi Min men tänk på att resan tar ca 1,5 dygn. Att åka tåg blir dock mer bekvämt eftersom Vietnams vägar är ganska dåliga för att köra på och bussarna är fulla och trånga. Se till att boka biljetter på tågen i förväg, annars kan det lätt bli svårt att komma med då tågen ofta är knökfulla. Biljetter köps på stationerna i biljettkassorna. Ta gärna expresstågen som är bättre än de lokala tågen.

TIPS! Det finns i regel fem olika biljettklasser där ”hard seat” räknas som den billigaste och mest obekväma, precis som namnet antyder. Om du vill ha mer komfort bör du ta någon av de högre klasserna, till exempel ”soft seat”.

Bussnätet

Att åka buss i Vietnam är billigt men kan bli ganska obekvämt i de hårda och trånga bussarna med litet benutrymme. Bussnätet i landet är dock väl utbyggt och väldigt billigt, men i städerna kan det vara betydligt smalare. Det finns dock turistbussar som håller en högre standard om du vill satsa på mer komfort.

Hop on hop off

I de större städerna som Hanoi kan du åka med sightseeingbussar till en billig peng. Kul om du vill beta av alla sevärdheterna på en dag.

Bil och moped

De vietnamesiska vägarna är inte i det bästa skicket så om du ska köra bil eller moped bör du vara en van förare. Tänk på att det är hjälmtvång från 6 års ålder när man åker moped eller motorcykel. Trots vägarna är det många turister som just färdas med moped i landet eftersom det både är billigt och roligt. Hyr bil på flygplatserna och mopeder eller scootrar kan ofta hyras på hotellen.

OBS! Du måste ha ett vietnamesiskt körkort i Vietnam om du kör bil. Ett internationellt motorcykelkörkort gäller om du hyr MC.

Taxiversioner

Ta en taxi, mopedtaxi eller en cyklotaxi – i Vietnam är versionerna många. Fråga alltid om priset först och förhandla gärna om det. Du kan även boka en privat chaufför för en rimlig slant.

Inrikesflyg

Om du vill kan du givetvis ta Vietnams inrikesflyg, Vietnam Airlines, för att ta dig till de större städerna i landet. De flesta anser dock att det flygbolaget passar bättre för att flyga in och ut ur landet av olika anledningar, men om du vill komma fram snabbare funkar det alldeles utmärkt.

Säkerhet

Om du tar tåg eller buss i Vietnam bör du alltid vara på din vakt. På tåget bör du vara extra uppmärksam om du har bokat en sovvagn, speciellt om du delar den med andra. Ha inte pengar och värdesaker synliga för allmänheten. En annan sak att tänka på är säkerheten om du vistas i gränsområdena runt till exempel den kinesiska och kambodjanska gränsen. Vissa områden är förbjudna att vistas inom men ibland är det inte tillräckligt informerat. Detta kan resultera i att du blir arresterad så se upp och var påläst om vad som gäller just i trakten du ska vistas i.

Om du åker båt ska du kolla om det finns flytvästar – många båtar saknar dessa.

Prisnivåer

Att färdas i Vietnam är billigt! En enkelbiljett kostar inte mer än ca 2,50 kronor. Att ta taxi brukar gå på runt 11-12 kronor inne i städerna. Om du är ute efter lite mer komfort eller lyx är priserna helt rimliga de också.