Hanoi

Hanoi

Hanoi är namnet på Vietnams huvudstad och har sedan relativt länge varit ett populärt föremål för turister av alla de slag. Hanoi kallas också för ”staden innanför floderna” och ligger vid Röda floden eller Song Hong som den heter på vietnamesiska – en flod som ingår i Tonkinbukten. Floden är även en del av Sydkinesiska sjön vilket gör Hanoi till en stad som har riktigt bra närhet till vatten.

Just Hanoi är mycket förknippad med Vietnamkriget och blev tyvärr förstörd till stor del under den tiden. Detta har gjort ett vissa delar är nya medan några bevarade äldre stadsdelar finns att upptäcka. Både i staden och i utkanterna frodas naturen med riktigt vackra gröna färger. Glöm inte att fotografera!

Upplev årstiderna som hemma

Kanske tänker du på Vietnam som ett varmt land med fuktigt klimat året om, men om du reser till Hanoi kommer du att uppleva årstiderna precis som hemma i Sverige. Dock är temperaturerna något högre än hemma, på vintern brukar det sällan bli under 15 grader varmt.

Att se och göra i Hanoi

Titta på sköldpaddor i Hoan Kiem-sjön, besök operahuset i Pho Trang Tien eller kika på Ho Chi Minhs grav. Utöver dessa aktiviteter finns det också möjlighet att flanera runt i staden och hamna där benen bär dig eller ta de publika transporterna bort från Hanoi och se andra delar av Vietnam.

Upptäck det gamla Hanoi

Dra nytta av de gamla stadsdelarna för att insupa atmosfären från före Vietnamkriget. Här ska du bara strosa runt och ta dagen som den kommer. Sitt ner på en lokal restaurang, shoppa souvenirer eller ta en sväng ner till Hoan Kiem-sjön och skratta åt de små söta sköldpaddorna som är mer eller mindre tama. Runt sjön förekommer det även gatumusikanter och dans. Och varför inte vara med på lite effektiv morgongympa?

Ho Chi Minhs grav – Mausoleet

Mausoleet där Ho Chi Minh ligger begravd är Hanois förmodligen mest kända sevärdhet. Här ligger han balsamerad och är omgiven av stränga vakter. Passa även på att besöka hans bostad som ligger alldeles bredvid.

Fram för kvinnorna på Kvinnomuseet!

Det är få länder som tillägnar sina kvinnor ett helt eget museum. Så är dock fallet i Vietnam. Kvinnomuseet visar upp hur landets damer har stretat genom åren och det stora lasset de faktiskt har burit på. Lär dig mer om deras livs- och arbetssituation även under det hemska Vietnamkriget.

Tåggatan

I Hanoi finns en kombinerad gata och järvägssträcka. Från början är det en järnväg som människor öppnat upp caféer, barer och restauranger kring. Men tågen rullar fortfarande och de passerar nära. Så det gäller att vara försiktig! Säkrast är att uppleva sträckan från tågfönstret istället

hanoi train street - Hanoi
Hanoi Street Train – Tåggatan

Ta dig hit och runt

Oavsett om du vill designa din resa eller åka på måfå så är flyg det säkraste och snabbaste sättet att ta dig hit. Om du däremot redan vistas på annan ort i landet eller kommer från kringliggande länder kan tåg vara ett bra alternativ även om det må gå långsamt. Flygplatsen heter HAN-Noi Bai Intl. och ligger ca 2 mil från citykärnan. För att ta dig till Hanoi måste du i regel ta ett anslutande flyg från Stockholm med till exempel Turkish Airlines, British Airlines och / eller Vietnam Airlines. I bästa fall tar resan ett dygn men är det flera mellanlandningar kan det ta uppemot 40 timmar.

För att enklast ta dig runt är cykel eller vespor det prisvärdaste och vanligaste alternativet. Att hyra bil i Vietnam är inget att rekommendera och det är dessutom svårt på grund av den ibland svårlästa skyltningen. I städerna går det också bra att promenera.

Hanois speciella gatusystem – perfekt för den shoppingsugna

Du som gillar shopping av specifika varor har kommit helt rätt. I Hanoi är nämligen gatorna uppdelade efter varor och yrkeskategorier. Du kan alltså hitta en gata som enbart säljer skor medan den andra säljer kläder och den tredje fokuserar på mat.