Bra att veta

Bra att veta

Vad behöver du veta om Vietnam? Är det hur klimatet ser ut, vilka vaccinationer som gäller eller vilket larmnummer du ska ringa om du råkar ut för en olycka? Vi tar med alla dessa punkter samt en rad annan info.

Väder

Fuktig luft och värme tillhör vanligheterna i Vietnam och ibland kommer en regnperiod. Ska du åka till Hanoi är det bäst att åka dit under vår eller höst/vinter medan sommarmånaderna kan vara gruvligt heta. Några städer som är sköna att vistas i hela 9 månader om året är till exempel Mũi Né, Phan Thiet samt Can Tho. Men Vietnam kan faktiskt besökas året runt eftersom vädret och temperaturerna från norr till söder kan variera ganska stort.

Vädret avgörs av landets två monsuner – sydvästmonsunen och nordostmonsunen. Den första äger rum mellan april och september och den andra mellan oktober och april. Skillnaderna är också följande:

  • Sydvästmonsunen är varm och det regnar mycket.
  • Nordostmonsunen är kyligare och lite mindre regnig.

Temperaturer

Temperaturerna ligger någonstans mellan 15-32 grader beroende på när under året samt var du befinner dig i landet.

Språk

Det officiella språket i Vietnam är vietnamesiska. Kinesiskan är också utbredd till viss mån. Det talas även en del dialekter i städerna och i olika områden. I städerna och i turistområdena brukar många tala engelska men du gör trots allt rätt i att lära dig lite vietnamesiskan innan du åker dit.

Tidsskillnad

Sverige ligger 6 timmar efter Vietnam i tidsskillnad, vilket betyder att klockan är 18.00 i Vietnam när den är 12.00 i Sverige.

Valuta

Valutan i Vietnam heter Dong (VND). 1SEK=2,690 VND. Aktuell valutakurs hittar du på växla.nu.

Eluttag

Eluttagen i Vietnam är  A / C / D / F och växelspänningen 220 Volt. Som svensk behöver du vanligtvis ingen adapter.

Larmnummer

Polis:113

Ambulans: 115

Brandkår: 114

Åldersgränser

Vilka åldersgränser som gäller i Vietnam kan ibland vara lite luddigt och ibland verkar de inte gälla överhuvudtaget. Normalt ska alkoholkonsumtion inte inträffa innan 18 års ålder men många ser genom fingrarna med detta. Åker du moped eller motorcykel i landet är det hjälmtvång från 6 års ålder.

Landskod

Landskoden till Vietnam är +84. På Landskod.com hittar du en lista med riktnummer till städer och regioner.

Visum

Ansök om ett e-visum som gäller i 30 dagar innan du reser in i landet. Det kostar 25 USD och fås efter 3 dagar. Ska du stanna längre måste du ansöka om ett längre visum. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter inresedatum. Du kan ansöka om visum på vietnamesiska ambassaden.

TIPS! Ansök om visum i god tid.

Ambassader

Den vietnamesiska ambassaden i Stockholm ligger på adress:

Örby slottsväg 26
125 71 Älvsjö

Telefonnummer: 08-556 210 70

Den svenska ambassaden hittar du i Hanoi:

Daeha Business Center, 15 våningen
360 Kim Ma
Ba Dinh
Hanoi

Telefonnummer: +84 24 3726 04 00

Vaccinationer

Det råder inget tvång på några vaccinationer i Vietnam men du bör vaccinera dig mot gula febern om du har vistats i Afrika eller Sydamerika innan inresa. Ta gärna vaccin mot hepatit A och B samt mot de vanliga sjukdomarna som polio, difteri och stelkramp. Även Dukoral är bra att ta mot kolera.

Säkerhet

Trots att du kanske har hört motsatsen är Vietnam ett relativt säkert land att vistas i. Fickstölder i städerna på turister är dock ganska förekommande så undvik att bära dyra smycken, klockor eller ta ut stora mängder kontanter.

Att tänka lite extra på

Undvik att visa för mycket känslor publikt såsom ilska, kärlek eller frustration. Du ska heller inte sola topless eller kyssas offentligt. Peka inte med ett finger utan med hela handen och ta inte emot något med bara vänsterhanden utan i så fall med bägge händerna – annars anses det oartigt och orent.