Resa till Vietnam

Resa till Vietnam

Resorna till Vietnam ökar markant och många väljer det resmålet framför andra asiatiska länder som exempelvis Thailand. Dock är det också så att många som reser till de kringliggande länderna ofta tar en tripp till Vietnam när de ändå är i närheten, som en rundresa. Allteftersom det är känt att flygtrafiken orsakar miljöproblem är det också fler som väljer att ta tåg eller buss hela vägen. Men hur tar man sig lättast till Vietnam och vilka medel går att ta?

De länder du kan ta dig in till Vietnam ifrån är Kina, Kambodja och Laos. Därifrån kan du exempelvis ta tåg, buss och även båt. Från Sverige kan du naturligtvis även ta flyg till Vietnam men räkna med några byten på vägen. Flera researrangörer anordnar kompletta resepaket, men du kan även boka allt på egen hand.

Tåg in till Vietnam

Ta tåget från de olika grannländerna till Hanoi eller andra vietnamesiska städer. Det går även tåg direkt från Bangkok i Thailand in till Hanoi. Tåget går förbi Kambodja och staden Siem Reap.

Vill du ta tåget från Peking i Kina direkt till Vietnam finns det två rutter.

  • Peking – Nanning – Hanoi
  • Peking – Hekou – Lao Cai – Ho Chi Minh

Om du vill köpa tågbiljetter mellan olika sydostasiatiska länder är det bäst att göra det online, eftersom det kan vara svårt rent språkligt på plats. Då får du även se tidtabeller och priser på de olika biljetterna och kan således välja och vraka. Tänk på att ju snabbare tåg desto dyrare biljett. Ju fler stopp och ju långsammare resan tar, desto billigare. Direkttågen går två gånger per vecka.

TIPS! Köp tågbiljetter på dessa länkar:

vietnam mat pa tag - Resa till Vietnam
Matservering ombord på ett tåg till Vietnam.

Inga tåg från Kambodja eller Laos

För att komma till Vietnam från Kambodja eller Laos finns det endast bussförbindelser. Det kan vara bra att veta om du är mer benägen att åka tåg än buss och befinner dig i dessa länder. Du kan dock göra en resa som består av både buss och tåg om du till exempel är i Kina.

Med buss från Kambodja och Laos

Från Kambodjas huvudstad Pnom Penh går det regelbunden busstrafik direkt till Ho Chi Minh. Du kan även ta en busstur från Seam Reap till Ho Chi Minh som tar 9 timmar och kostar ca 250 kronor. En bussresa mellan Pnom Penh och Ho Chi Minh tar ca 6 timmar. Priset på en biljett är ca 150 kronor. Att ta bussen tar dock mycket lång tid men om du vill njuta av naturen och göra flera stopp på vägen är det en utmärkt idé.

Från Laos kan du också ta en buss till Da Nang. Bussen utgår från Laos huvudstad Vientiane. En annan bussresa som kan vara värd att prova är den från Luang Prabang till Hanoi. Ibland kan det vara svårt att hitta rätt i de olika länderna, men om du går in på en reseagentur eller en centralstation så brukar de ge dig nästa tid för avgång. En bussresa mellan Vietnam och Laos brukar ta ca 24 timmar.

Hur fungerar båt?

Vill du ta sjövägen till Vietnam från grannländerna? Det finns tyvärr inte så många rutter från de olika grannländerna men däremot kan du ta båten från olika städer i Vietnam – exempelvis Ha Tien och Rach Gia.